Renesanční město Pag (video)


Nezkrácená verze videa o městě Pag (5:36 min.)

    Toto video je původní. Pokud by to bylo na vás dlouhé, podívejte se na zkrácenou verzi s komentářem Večerní město Pag.

    Ale v této nezkrácené verzi jsou delší záběry z města Pag a hlavně autentické povídání s kapitánem lodi Robinson. Celkově na vás toto videjko snad může udělat "lepší dojem".

    Pokud se chystáte do města Pag na večer, tak je dobré vyjet o něco dříve a ještě před návštěvou současného Pagu navštívit místo, kde město Pag stávalo až do konce 15.století, Stari Grad.

Současné město Pag bylo projektováno italským stavitelem Jurajem Dalmatinacem, jehož bronzovou sochu v nadživotní velikosti můžete vidět v přístavišti současného Pagu. 

    Plány byly založeny na starých vzorech římských měst, kdy dvě hlavní ulice protínaly město do tvaru kříže. A všechny ostatní ulice byly s nimi rovnoběžné, kolmo navazující a o polovinu užší, aby tam nebylo možné projet vozy a obyvatelé města se mohli lépe bránit případným nájezdníkům. 

    Stavební práce probíhaly od roku 1442 až do roku 1478, kdy se místní obyvatelé slavnostně přestěhovali a místo Stari Grad nadobro opustili.

    Je zajímavé také to, že dnes místní obyvatelé stále obývají stejné prostory a domy, jako před 500 lety, bez větších zásahů a úprav. 

    Při procházce městem sami můžete nenápadně nahlédnout do otevřených dveří a zamyslet se na chvíli nad tím, jak se v takových malých prostorách asi bydlí. Potom nám mnohé naše byty a domy v Česku mohou připadat jako nemístně luxusní vilky, které ve skutečnosti tak velké ani nepotřebujeme.

Poučné a příjemné chvíle ve městě Pag.


Tvorba videa YouTube