Poutní místo Stari Grad kde původně stávalo město Pag (video)


Ztišení se na ruinách středověkého města

    Jestli jste meditativní typ, tak toto je místo pro vás. Zašlé ruiny starého města Pag. Zdivo opuštěného kláštera, kde ještě počátkem 17.století přebýval poustevník. Tajemné studny a náznaky staveb mystického Starého Gradu Pag.

    Spočinutí poutníka ve stínu stromů, zastavení se klidně ke svačině a následnému tichému rozjímání nad "nesmrtelností brouka", procházka kolem tajemných pozůstatků kamenných klášterních zdí. To všechno můžete v této archeologické lokalitě na ostrově Pag.

    V kostele Panny Marie, který je z náboženských příčin udržován v provozu schopném stavu do dnešních dnů, je uložena dřevěná socha Panny Marie v životní velikosti. Na svátek Velike Gospe 15.8.je pak přenášena na nosítkách a se zástupy poutníků i místních lidí do kostela současného města Pag. 

    Je to největší svátek na ostrově a sympatické je především to, že není zinscenovaný pro turisty, ale je skutečně oslavován místními obyvateli jako staletí neporušená náboženská tradice.

    Když budete obcházet kostel Panny Marie, tak uvidíte také na Pažské solany, kde se ještě do roku 1985 těžila mořská sůl starým, ručním způsobem. 

    Dnes uvidíte malou továrničku, kde se mořská voda odsoluje na odsolovacím zařízení. Ale solné laguny jsou původní a na tomto místě slouží svému účelu již více než dva tisíce let.


Tvorba videa YouTube