Skalní štěrbiny cestou na Sveti Vid od Dubravy (video)


Skalní dutiny, které většina turistů "úspěšně" přejde

    Je to trasa na nejvyšší vrchol ostrova Pag, která začíná u 15 tého poledníku na břehu Pažského zálivu. Je to nenáročnější oficiální výstup na Sveti Vid a nese s sebou prvky vysokohorské turistiky. 

    Cestou jsou dvě skalní dutiny, které nejsou na první pohled vůbec vidět a proto je běžní turisté snadno přehlédnou. Jestli ale čtete tento článek, tak vás se to už netýká, protože se o těchto polojeskyní právě dozvídáte.

    Ta první je v dolní části, napravo od vyšlapané stezky. Je schovaná za vysokou skálou a je potřeba tam jít nahlédnout. Uvnitř roste fíkovník a také tam poznáte stopy po ovcích, které se tam v letních horkých dnech ukrývají před rozpáleným povrchem ostrova Pag.

    Ta druhá štěrbina, která je menší, je částečně zbudována uměle. Je však malou záhadou, za jakým účelem, v takto nepřístupném terénu, vznikla. Najdete ji v horní části výstupu, těsně před místem, které je označeno jako nebezpečné. 

    Přesto, že jsme o ní věděli z dřívějška, dalo nám trochu práci ji znovu najít. Věříme, že budete úspěšní a hlavně ze skal nespadnete ! 


Tvorba videa YouTube