Stopy šakala na ostrově Pag (video)

Šelma na ostrově Pag

    Šakal se vyskytuje v Chorvatsku zejména ve střední Dalmácii, kde se pohybuje v hojných počtech poloostrovem Pelješac a na ostrově Korčula. 

    Domovem šakala nejblíže ostrovu Pag jsou zalesněné planiny zadarského vnitrozemí. Odtud se šakal může dostat na ostrov. Nejčastěji přeběhne nepozorovaně přes Pažský most. Je však také dobrý plavec a není proto vyloučeno, že překoná nevelkou vzdálenost po moři z pevniny do jižní části ostrova Pag.

    To se stává nejčastěji v zimním období, kdy hledá příležitostnou obživu mimo svá stálá teritoria. Na ostrově Pag jsou to mladé ovce a jehňata, která se rodí počátkem roku a nejsou schopna se šakalovi bránit. Místní majitelé ovčích stád potom chodí na své pastviny a střelnou zbraní vyhánějí tyto vetřelce od chlévů a ohrad s ovcemi.

    V případě našeho nálezu ostatků pravděpodobně tohoto tvora mohlo jít o odstřel zvířete, které bylo ponecháno svému osudu. Jeho kosterní pozůstatky tak leží na planině východního břehu ostrova Pag, paradoxně nedaleko kosterních pozůstatků svých potencionálních kořistí, ovcí. Ty se totiž také vyskytují hojně, neboť v letním parnu, nebo při uštknutí zmije, nejsou někdy schopné samy přežít.


Tvorba videa YouTube