Málo známé Svatojánské zátoky na Pagu (video)


Svědci dávné minulosti s pozůstatky pevnosti Liburnů

    Ke Svatojánským zátokám doposud nevede značená cesta. Je proto obtížné se tam dostat tak, aniž byste nachodili více kilometrů, než by bylo nutné.

    Autem se dá dojet po šotolinové cestě k malému ovčínu. Odsud se jde pěšky směrem k Velebitskému kanálu. Cestu trochu komplikuje množství zachovalých kamených zídek, které není dobré přelézat. Při sestupu k zátokám pak budete kličkovat mezi jalovci a macchiemi, abyste se vůbec nějak posunuli kýženým směrem.

    Naposled, co jsme tam byli, jsme si všimli nově proražené šotolinové cesty, která vede zřejmě od pláže Jadra. Možná, že ji objevíte také a Svatojánské zátoky se tak pro vás stanou lépe přístupné. Budování cest v nedotčené krajině ale nepodporujeme a myslíme si, že to později povede ke znehodnocení této lokality.

    U Svatojánských zátok se zastavil čas. Obzvláště, když vystoupáte na nevysoké návrší, kde narazíte na zbytky zdiva a kamenného opevnění bývalé liburnské pevnůstky. 

    To svědčí o tom, že v této oblasti bylo v minulosti mnohem více obyvatel, kteří zde měli své zázemí pro život. O tom, jak tato krajina vypadala před několika tisíci lety, zda byla více zalesněna a byly zde zdroje pitné vody, si můžeme udělat jenom matnou představu.


Tvorba videa YouTube