Krkolomná cesta na Sveti Vid od Pažského zálivu (video)


Nejnebezpečnější trek na ostrově Pag

    Nejvyšší vrchol ostrova Sveti Vid s nadmořskou výškou 348 metrů u některých turistů vyvolává lehký úsměv na rtech. Pokud jej budete zdolávat od Šimuni, nebo nejpohodlnější cestou od vesnice Kolan, tak si úsměv na rtech můžete ponechat.

    Zcela něco jiného je výstup od Pažského zálivu. Obnáší prvky vysokohorské turistiky, kdy se můžete zřítit po kamenitém svahu několik desítek metrů. Riziko zvyšuje absence jakéhokoliv jištění. Naštěstí stezka je alespoň dobře značená. Nešli bychom tam za tmy anebo s malými dětmi. 

    Nicméně, pokud jste zvyklí chodit po horách, tak to jistě zvládnete. Z našeho pohledu rekreačních turistů je to dobrá trasa, která zaujme vaši pozornost natolik, že po jejím zdolání se dostaví ten správný pocit adrenalinu v tělě.

    Stojí za to výhledy na Pažský záliv, východní pobřeží Pagu a hornatý Velebit. Na vrcholu je dost místa k odpočinku v závětří u polorozbořené kapličky. 

A pokud tuto trasu zdoláte, tak cesta od Šimuni a Kolanu pro vás bude doopravdy odpočinkovou epizodou z putování po ostrově Pag.


Tvorba videa YouTube