Jak se dostat na nejsevernější výběžek ostrova Pag (video)


Na severu ostrova Pag je to na celý den

    Už samotná cesta na sever ostrova Pag, do vesničky Lun, je zajímavá tím, že projíždíte po jediné silnici úzkého poloostrova, kde na obě strany můžete vidět moře.

    Málokdo ví, že se tady nachází pozůstatky původních olivových hájů, které jsou díky vysokému počtu planých olivovníků chráněny jako biosférická rezervace UNESCO. 

    Z nich potom jsou po staletí šlechtěny plodící olivovníky, ze kterých se dodnes získává kvalitní olivový olej. Ten v obchodní síti nekoupíte, protože jeho produkci zvládnou majitelé olivovníků spotřebovat a rozprodat po své rodině a známých.

    Mezi staletými olivovníky můžete procházet po naučné stezce, která byla za podpory peněz EU vybudována. Pamatuji však nedávnou dobu, kdy jsme s klienty v malém počtu tuto oblast navštěvovali i bez naučné stezky. Potkávali jsme tady mnohem méně turistů, než je tomu dnes.

    Kam ale příliš lidí zatím nechodí, je nejsevernější výběžek ostrova Pag. Zpočátku po asfaltové silnici, dále podél kamenitého pobřeží až na samotný konec ostrova. 

    Z kapličky svatého Martina tam mnoho nezůstalo. Ale naštěstí je tento kousek země prozatím ušetřen stavebním zásahům. Proto se tady cítíme dobře a užíváme si pohledu na nedaleký ostrov Dolin a Ráb.


Tvorba videa YouTube