Exkurze sýrárny Gligora v Kolanu
Tradiční a domácí produkty
Exkurze sýrárny s možností ochutnávky sýrů
- Organizovaná prohlídka provozu sýrárny a se koná vždy ve 12:00 h. a ve 13:00 h.
- Objednávku provedete na místě zakoupením lístku v automatu, v přízemí budovy sýrárny.
- Provázet vás bude zaměstnanec sýrárny s výkladem v chorvatštině nebo angličtině.
- Ochutnávková místnost v I. poschodí budovy sýrárny, kde si můžete objednat sýrový talíř, kávu a další občerstvení, je otevřena od 10:00 do 16:00 hod. K dispozici je bezbariérové WC a přebalovací pult pro maminky s dětmi.
- Dále můžete navštívit podnikovou prodejnu, která je v těsné blízkosti hlavní budovy sýrárny, s nabídkou sýrů, uzenin - pršutů, olivových olejů, vína a dalších produktů.
Cena za prohlídku provozu sýrárny
Kontakt
Tradice chovu ovcí a produkce sýrů na Pagu
Kromě těžby mořské soli a produkce vína je ostrov Pag známý také chovem ovcí a produkcí ovčích sýrů. Ačkoli se to nezdá, tak na ostrově byste napočítali téměř 30 000 ovcí. Jsou seskupeny v malých stádech o počtu do 50 kusů a v letních, horkých dnech se před slunečním žárem ukrývají v nízkých křovinách, nebo podél kamenných zídek.
Zahlédnout je tak můžete jen brzy ráno nebo navečer, kdy vycházejí na pastvu. Živí se četnými bylinami a mezi kameny sporadicky vyčnívající trávou. Jejich majitelé je, zejména v zimě, přikrmují kukuřicí a senem. Z jejich mléka se již po staletí získává tvrdý, pažský sýr.
Ovce se dojí převážně ručně a to v období od února do konce června. Po celou tuto dobu je možné sýr vyrábět a nechat zrát. Čerstvý, měkký sýr se nazývá skuta a je dostupný jen do konce období dojení.
Pažský sýr vyžaduje specifický způsob lisování a zrání. Minimální doba jsou 3 měsíce. O takovém sýru se říká, že je ještě mladý. Optimální doba zrání je 5 měsíců, aby mohla vyniknout ta správná chuť a vůně. Znalci sýrů si však počkají ještě dalších pět až šest měsíců, aby si pažský sýr náležitě vychutnali.
Kvalita, chuť a vůně pažského sýru je dána specifickými podmínkami na ostrově Pag. V zimním a jarním období silně vanoucí větry od pevniny přinášejí na ostrov sůl z moře. Ovce se po celý rok volně pohybují na pastvinách. Mořská sůl, bylinky a čistý vzduch utužuje nejen jejich dobrou kondici, ale také ovlivňuje mléko, ze kterého se pažský sýr vyrábí.
Podmínkou pro pažský sýr je jeho výroba z mléka ovcí chovaných pouze na Pagu. Jeho množství je proto limitované. Stává se, že na podzim jsou zásoby pažského sýra vyprodány a nezbývá, než počkat na další rok.
Dřívější produkce sýrů pocházela především z domácností místních obyvatel. V nedávné době bylo však postaveno několik větších sýráren, mezi které patří také sýrárna Gligora v Kolanu.
Receptura výroby sýrů zůstává jak v domácnosti, tak v sýrárně, stejná. Rozdíl je pouze v pasterizaci mléka a způsobu uchovávání sýrů při dozrávání. U drobných farmářů je lepší sýr nejprve ochutnat. Měl by být po celou délku řezu stejné konzistence.
V sýrárně Gligora si velmi zakládají na kvalitě svých produktů a pro dozrávání sýrů udržují co nejlepší podmínky. O kvalitě jejich sýrů svědčí mnoho prvenství a ocenění na výstavách a veletrzích z celého světa.