Degustace sýrů Gligora v Kolanu

Tradiční a domácí produkty 

Sýrárna Gligora

Sirana Gligora
Figurica 22/A, 23251 Kolan, Hrvatska
Tel.: +385 23 698 052 

Degustace sýrů s prohlídkou výrobní linky

Denně od pondělí do soboty v 11:00, 12:00, 13:00 hod.

Doprovází pracovník sýrárny s výkladem (chorvatsky, anglicky).

Průběh prohlídky a degustace

  • Výklad o tradici sýrárny a výrobě sýrů rodiny Gligora v Kolanu.
  • Prohlídka hlavní výrobní linka a dozrávárny, 4 metry pod úrovní terénu.
  • Posezení u ochutnávkového menu s výhledem na Kolan a pobřeží.
  • Videoprojekce o chovu ovcí, získávání mléka a výrobě sýrů na Pagu.
  • Možnost výběru a nákupu ze široké nabídky sýrů, místních produktů a vín.

Cena prohlídky výrobní linky a degustace

40 kn / dospělí a děti nad 12 let
20 kn / děti do 12 let, děti do 3 let zdarma

Od 90 kn / ochutnávkové sýrové menu pro dospělé a děti nad 12 let

Platí se po skončení degustace u pokladny v degustační místnosti; lze i platební kartou.


Degustace sýrů bez prohlídky výrobní linky

Obsluha v degustační místnosti nabídne ochutnávkové menu.

Degustační místnost je otevřena:

Pondělí až sobota: 9:00 - 16:00 hod.
Neděle:                   9:00 - 15:00 hod.

Průběh degustace

  • Posezení u ochutnávkového menu s výhledem na Kolan a pobřeží.
  • Videoprojekce o chovu ovcí, získávání mléka a výrobě sýrů na Pagu.
  • Možnost výběru a nákupu ze široké nabídky sýrů, místních produktů a vín.

Cena degustace

Od 90 kn / ochutnávkové sýrové menu pro dospělé a děti nad 12 let

Platí se po skončení degustace u pokladny v degustační místnosti; lze i platební kartou.


Možnost objednání

V případně zájmu mohu pro Vás ověřit termín a čas vaší návštěvy v sýrárně. Vaše ohlášení a garanci ceny za smluvené menu pak potvrdíte na místě "heslem" Radek.

Kontakt: radomir.horak@gmail.com


Zorientujte se na mapy.cz: Sýrárna Gligora v Kolanu

Další informace

Tradice chovu ovcí a produkce sýrů na Pagu

    Kromě těžby mořské soli a produkce vína je ostrov Pag známý také chovem ovcí a produkcí ovčích sýrů. Ačkoli se to nezdá, tak na ostrově byste napočítali téměř 30 000 ovcí. Jsou seskupeny v malých stádech o počtu do 50 kusů a v letních, horkých dnech se před slunečním žárem ukrývají v nízkých křovinách, nebo podél kamenných zídek. 

    Zahlédnout je tak můžete jen brzy ráno nebo navečer, kdy vycházejí na pastvu. Živí se četnými bylinami a mezi kameny sporadicky vyčnívající trávou. Jejich majitelé je, zejména v zimě, přikrmují kukuřicí a senem. Z jejich mléka se již po staletí získává tvrdý, pažský sýr.

    Ovce se dojí převážně ručně a to v období od února do konce června. Po celou tuto dobu je možné sýr vyrábět a nechat zrát. Čerstvý, měkký sýr se nazývá skuta a je dostupný jen do konce období dojení. 

    Pažský sýr vyžaduje specifický způsob lisování a zrání. Minimální doba jsou 3 měsíce. O takovém sýru se říká, že je ještě mladý. Optimální doba zrání je 5 měsíců, aby mohla vyniknout ta správná chuť a vůně. Znalci sýrů si však počkají ještě dalších pět až šest měsíců, aby si pažský sýr náležitě vychutnali.

    Kvalita, chuť a vůně pažského sýru je dána specifickými podmínkami na ostrově Pag. V zimním a jarním období silně vanoucí větry od pevniny přinášejí na ostrov sůl z moře. Ovce se po celý rok volně pohybují na pastvinách. Mořská sůl, bylinky a čistý vzduch utužuje nejen jejich dobrou kondici, ale také ovlivňuje mléko, ze kterého se pažský sýr vyrábí. 

    Podmínkou pro pažský sýr je jeho výroba z mléka ovcí chovaných pouze na Pagu. Jeho množství je proto limitované. Stává se, že na podzim jsou zásoby pažského sýra vyprodány a nezbývá, než počkat na další rok.

    Dřívější produkce sýrů pocházela především z domácností místních obyvatel. V nedávné době bylo však postaveno několik větších sýráren, mezi které patří také sýrárna Gligora v Kolanu.

    Receptura výroby sýrů zůstává jak v domácnosti, tak v sýrárně, stejná. Rozdíl je pouze v pasterizaci mléka a způsobu uchovávání sýrů při dozrávání. U drobných farmářů je lepší sýr nejprve ochutnat. Měl by být po celou délku řezu stejné konzistence. 

    V sýrárně Gligora si velmi zakládají na kvalitě svých produktů a pro dozrávání sýrů udržují co nejlepší podmínky. O kvalitě jejich sýrů svědčí mnoho prvenství a ocenění na výstavách a veletrzích z celého světa.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Poloponorka v Mandre

Vína z ostrova Pag - Denis Rako

Sveti Duh

Čista

Šimuni