Exkurze sýrárny Gligora v Kolanu

Tradiční a domácí produkty 


Exkurze sýrárny s možností ochutnávky sýrů

  • Organizovaná prohlídka provozu sýrárny a se koná vždy ve 12:00 h. a ve 13:00 h.
  • Objednávku provedete na místě zakoupením lístku v automatu, v přízemí budovy sýrárny.
  • Provázet vás bude zaměstnanec sýrárny s výkladem v chorvatštině nebo angličtině.
  • Ochutnávková místnost v I. poschodí budovy sýrárny, kde si můžete objednat sýrový talíř, kávu a další občerstvení, je otevřena od 10:00 do 16:00 hod. K dispozici je bezbariérové WC a přebalovací pult pro maminky s dětmi.
  • Dále můžete navštívit podnikovou prodejnu, která je v těsné blízkosti hlavní budovy sýrárny, s nabídkou sýrů, uzenin - pršutů, olivových olejů, vína a dalších produktů.
Exurze v sýrárně je možná denně kromě NEDĚLE.
Podniková prodejna je otevřena každý den od 8:00 do 20:00 hod.

Parkoviště sýrárny Gligora je označeno a nachází se přímo u podnikové prodejny a také u hlavní budovy sýrárny.

Prohlédněte si fotografie (parkování, prodejna, provoz sýrárny, ochutnávková místnost).
Sýrárna Gligora na mapy.cz

Cena za prohlídku provozu sýrárny
Dospělí              10 Euro
Děti (4-12 let)     5 Euro

Ochutnávka sýrů se objednává zvlášť dle nabídky MENU.

Kontakt
Sirana Gligora
Figurica 22/A, 
23251 Kolan, 
Hrvatska
Tel.: +385 98 235 432 (chorvatsky, anglicky)

Tradice chovu ovcí a produkce sýrů na Pagu

    Kromě těžby mořské soli a produkce vína je ostrov Pag známý také chovem ovcí a produkcí ovčích sýrů. Ačkoli se to nezdá, tak na ostrově byste napočítali téměř 30 000 ovcí. Jsou seskupeny v malých stádech o počtu do 50 kusů a v letních, horkých dnech se před slunečním žárem ukrývají v nízkých křovinách, nebo podél kamenných zídek. 

    Zahlédnout je tak můžete jen brzy ráno nebo navečer, kdy vycházejí na pastvu. Živí se četnými bylinami a mezi kameny sporadicky vyčnívající trávou. Jejich majitelé je, zejména v zimě, přikrmují kukuřicí a senem. Z jejich mléka se již po staletí získává tvrdý, pažský sýr.

    Ovce se dojí převážně ručně a to v období od února do konce června. Po celou tuto dobu je možné sýr vyrábět a nechat zrát. Čerstvý, měkký sýr se nazývá skuta a je dostupný jen do konce období dojení. 

    Pažský sýr vyžaduje specifický způsob lisování a zrání. Minimální doba jsou 3 měsíce. O takovém sýru se říká, že je ještě mladý. Optimální doba zrání je 5 měsíců, aby mohla vyniknout ta správná chuť a vůně. Znalci sýrů si však počkají ještě dalších pět až šest měsíců, aby si pažský sýr náležitě vychutnali.

    Kvalita, chuť a vůně pažského sýru je dána specifickými podmínkami na ostrově Pag. V zimním a jarním období silně vanoucí větry od pevniny přinášejí na ostrov sůl z moře. Ovce se po celý rok volně pohybují na pastvinách. Mořská sůl, bylinky a čistý vzduch utužuje nejen jejich dobrou kondici, ale také ovlivňuje mléko, ze kterého se pažský sýr vyrábí. 

    Podmínkou pro pažský sýr je jeho výroba z mléka ovcí chovaných pouze na Pagu. Jeho množství je proto limitované. Stává se, že na podzim jsou zásoby pažského sýra vyprodány a nezbývá, než počkat na další rok.

    Dřívější produkce sýrů pocházela především z domácností místních obyvatel. V nedávné době bylo však postaveno několik větších sýráren, mezi které patří také sýrárna Gligora v Kolanu.

    Receptura výroby sýrů zůstává jak v domácnosti, tak v sýrárně, stejná. Rozdíl je pouze v pasterizaci mléka a způsobu uchovávání sýrů při dozrávání. U drobných farmářů je lepší sýr nejprve ochutnat. Měl by být po celou délku řezu stejné konzistence. 

    V sýrárně Gligora si velmi zakládají na kvalitě svých produktů a pro dozrávání sýrů udržují co nejlepší podmínky. O kvalitě jejich sýrů svědčí mnoho prvenství a ocenění na výstavách a veletrzích z celého světa.