Město Pag

 Výlety autem


Večerní Pag a Stari Grad

Před návštěvou současného Pagu se vydejte na místo, kde stával starý Pag do konce 15.století. Parkování v místě je dostačující a bezplatné.

Poutní místo Stari Grad

  • Volně přístupná archeologická lokalita s půdorysem starého města.
  • Pozůstatky zdiva objektů na volném prostranství; odpočinek pod vzrostlými stromy.
  • Kostel panny Marie; pozůstatky františkánského kláštera s cisternou na vodu.
  • Výhled na solná pole pro těžbu mořské soli.

Pokračovat můžete do současného Pagu. Parkování je zpoplatněno, největší parkoviště se nachází u městské pláže.

Současné město Pag

  • Trvale obývané stavby od konce 15.století; úzké uličky města; obchůdky.
  • Náměstí Krále Krešimira a kostel Nanebevzetí Panny Marie.
  • Stálá expozice těžby soli na ostrově Pag; přístaviště výletních lodí.
  • Městská strážní věž; klášter benediktinů s kostelem sv.Markéty.
Video na youtube Město Pag


Zorientujte se na mapy.cz: Stari Grad a město Pag

Další informace

Vyhlídka nad městem

    Na začátku se zastavte na vyhlídce, která se nachází v horách nad městem, u hlavní silnice ve směru od Kolanu. Uvidíte jižní část Pažského zálivu a město Pag "jako na dlani". Na horizontu se tyčí pohoří Velebit, které je součástí chorvatské pevniny.

Stari Grad
    Místo, které najdete asi 1,5 km od současného Pagu.  Až do roku 1475 bylo centrem dění v této části ostrova. Z té doby je do dnešních dnů udržován kostel Panny Marie, kde je uložena její socha v životní velikosti. Pro veřejnost není zpřístupněn. Narozdíl od zbytků františkánského kláštera, který je od konce 16.století ponechán svému osudu.

    Lokalita je, do značné míry, neprobádaným archeologickým nalezištěm. V devadesátých letech minulého století zde byly odkryty hroby "malých mumií". Prý byly archeology ze Záhřebu odvezeny neznámo kam. Je tady znát energie mystického místa. Přicházejí sem poutníci nejen za poznáním památek, ale také aby se zde v tichu zastavili a utišili svou mysl plnou rušných myšlenek.

Parkování v Pagu
    Parkujte na placeném parkovišti; odtahová služba je tady, stejně jako v Novalje, velmi pohotová a drahá. Využít lze parkoviště u městské pláže, které v podvečer už nebývá tolik plné.

    Z parkoviště, podél městské pláže, se dostanete ke kamenným budovám, které stojí těsně u břehu. Jsou to bývalé skladiště na vytěženou sůl. Ta se odsud na lodích odvážela na trhy po celém světě.

Malá expozice pažské soli
    Ve skladišti nejbližším kamennému mostu se můžete seznámit s historií těžby soli na Pagu. Uvidíte tady zmenšený model solany, vzorky minerálů a soli, nářadí a železniční vozíky, fotografie a videozáznam o tom, jak se sůl získávala dříve a dnes. Ruční nakládání soli tady probíhalo ještě do roku 1985. Dnes je její těžba automatizovaná a probíhá v nedaleké továrničce na odsolovacích zařízeních. Pažskou sůl si můžete koupit v každém obchůdku s potravinami.

Město Pag
    Přes kamenný most vstupujete do města, které zůstalo v původním půdorysu z 15.století. Pouze mohutné hradby byly postupně zbourány. Jejich část, s jedinou dochovanou strážní věží - kula Skrivanat, můžete vidět na severovýchodním okraji města.

    Mezi nejvýznamnější stavby ve městě patří původně katedrála, dnes kostel Nanebevzetí Panny Marie, Majestátně stojí uprostřed náměstí Krále Krešimira, které je nejdůležitěším místě ve městě. Z okraje katedrály můžete aý do pozdních večerních hodin mlčky sledovat hemžení lidí a pokřikování místních dětí.

    Městečko je doposud obýváno v původních prostorách kamenných domů. Společenský život místních obyvatel se tak odehrává před vchodem na ulici. V letním období o to více, kdy městem procházejí spousty turistů, kterým místní nabízejí své služby a pohoštění.