Sever ostrova Lun

 Výlety autem

Lunské olivovníky a zátoka Tovarnele

Před vesničkou Lun je napravo od hlavní silnice velké parkoviště, odkud můžete podniknout výpravu po naučné stezce "Lunski mislinici" (Lunské olivovníky).

Naučná stezka "Lunski maslinici"

  • Na vstupu se platí vstupné; stezka je dlouhá asi 3 km, vede po šotolinové silnici.
  • Někdy se nabízí svezení stezkou s průvodcem malým elektrovozítkem.
  • Některé olivovníky jsou označeny tabulemi s popiskem a přibližným stářím.
  • Přesto, že se pohybujete mezi stromy, tak stezka vede také na přímém slunci.

Pokračovat můžete do zátoky Tovarnele. Parkoviště uvidíte vlevo od silnice, těsně před sjezdem k moři.

Zátoka Tovarnele

  • Přístav pro rybářské a výletní lodě proplouvající Pažským průlivem.
  • Zázemí v podobě restaurací a kaváren; v místě je také malé infocentrum.
  • Výchozí místo k olivovníkům nebo k nejseverněji položenému místu ostrova Pag.
  • Možnost zakoupení olivového oleje v některé z místních domácností.


Zorientujte se na mapy.cz: Tovarnele a Lun

Další informace

Zátoka Tovarnele

    Autem můžete pokračovat až téměř na samotný konec ostrova Pag. V zátoce Tovarnele je dobré zaparkovat a dále se pohybovat už jen pěšky. Když sestoupíte od parkoviště k pobřeží a dáte se doleva, tak vás nejprve asfaltová silnice a později úzký chodníček, dovede k majáčku, který lodím ukazuje směr do zátoky. Dále se můžete podél pobřeží dostat až k olivovníkům.

    Po procházce mezi olivovníky se můžete vrátit po hlavní silnici zpátky k parkovišti. Budete procházet kolem malého infocentra, kde je možnost zakoupení suvenýrů nebo dárkově baleného olivového oleje. Pokud by se vybíralo vstupné, tak byste jeho zaplacením přispěli k udržení provozu tohoto zařízení.

Lunské olivovníky

    Dnešní olivovníkové háje na Lunu byly původně přírodní lesy planých olivovníků. Uvádí se, že v současnosti se tady nachází ještě kolem 80 000 stromů. Tradice pěstování oliv a získávání oleje sahá až do doby počátku letopočtu, kdy toto území patřilo pod správu tehdejšího římského impéria. 

    Z parkoviště, které je u hlavní silnice ještě před vesničkou Lun, můžete projít asi 3 kilometry dlouhou naučnou stezku. Věk zdejších stromů se pohybuje kolem jednoho tisíce let. Nejstarší olivovníky mohou mít až 2500 let. Mezi olivovníky můžete rozpoznat také mandlovníky, jejichž plody (mandle) dozrávají koncem srpna až v září. Olivy se sklízí o něco později, od konce září do listopadu.

Olivový olej

    Z olivovníků získávají místní obyvatelé kvalitní "lunský" olivový olej. O jeho hodnotě vypovídá také skutečnost, že jej obvykle nelze zakoupit v běžné obchodní síti. Pokud byste měli o něj zájem, můžete se zeptat v některém z místních domů a zakoupit jej od domácích pěstitelů. Cena se pohybuje kolem 100 kn za litr.

Školy a zájmové skupiny - exkurze

    V blízkosti sadů se také nachází domácí lisovna olivového oleje. Je v provozu jen na podzim, kdy se olivy sbírají. Po domluvě s jejím majitelem je pro organizované skupiny možné dohodnout v lisovně  exkurzi s degustací olivového oleje.



Poloostrov Lun

Z této části ostrova nemusíte spěchat. Jsou tady další zajímavosti a možnosti, co na ostrově Pag objevit. 

Do nedávna zapomenutý kout ostrova Pag

  • Nejsevernější bod ostrova Pag s výhledem k ostrovu Ráb.
  • Zbytky původních porostů planých olivovníků - biosférická rezervace UNESCO.
  • Sladkovodní jezírko s rybkami, vodními živočichy a želvami.
  • Zátoka Vadikandija pro osvěžení v moři při putování ostrovem.
  • Nejmenší osada na Pagu - Mulobedanj s posezením u dobré kávy v restauraci Crnika.
Zorientujte se na mapy.cz: poloostrov Lun



Severní výběžek ostrova Pag

    Můžete si projít zátoku až na samotný konec ostrova Pag, kde dříve stávala kaplička sv.Martina. Je to malebné místo porostlé travou a bylinkami. Je odsud pěkný výhled na protější ostrovy Dolin a Ráb. Cestou můžete pobýt na oblázkové pláži (2) a ochladit se koupáním v moři.



Plané olivovníky Pag

    Další zajímavostí této lokality jsou porosty asi 1500 kusů planých olivovníků. Patří mezi území, která jsou (zde od roku 1965) chráněná jako biosférická rezervace UNESCO. Podle místního farmáře se další lokalita podobně velkého rozsahu vyskytuje už jen v Izraeli.

Všechny fotografie Plané olivovníky - rezervace UNESCO


Sladkovodní jezírko

    Návštěvu severu ostrova můžeme spojit také se zastávkou u jedné ze čtyř sladkovodních ploch na Pagu, kde žije mnoho drobných živočichů. Kromě různých druhů vážek a hmyzu také malé rybky a obojživelníci. Při troše štěstí můžete v jezírku zahlédnout také vodní želvy.

Všechny fotografie Jezírko na Lunu


Koupání na Lunu

    Poloostrov Lun je se svým skalnatým pobřežím na možnosti ke koupání skoupý. Výjimkou jsou malé zátoky, ke kterým však může být obtížnější přístup. Na pláž v zátoce Vadikandija se dostanete po jedné ze dvou šotolinových cest. Vstup do moře je tady strmější a nehodí se pro malé děti a neplavce. Mimo hlavní sezonu však poskytuje toto místo dostatek klidu a soukromí.

Všechny fotografie Zátoka Vadikandija


Zastavení na "dobrou kávu"

    Cestování autem je v letních vedrech úmorné. Odpočinout si můžete v nejmenší osadě ostrova zvyné Mulobedanj. Trvale zde žije asi 8 stálých obyvatel. V místní restauraci na okraji moře mají výbornou kávu. Nezbývá, než aby jste ji sami ochutnali a uzavřeli tak putování po kouzelném poloostrově Lun.

Všechny fotografie Osada Mulobedanj